Mayské legendy

Pokaždé, když uslyšíte jméno Yucatán, je důležité připomenout, že toto místo bohaté na historii a tradice, místo, kde se snoubí minulost úžasných měst jako Chichén Itzá, Uxmal, Tulum, Cobá, Edzná a další prehispánská místa na tomto poloostrově s dědictvím dobyvatelů, po sloučení regionu společně se strachem z nadpřirozených bytostí se zasloužilo o vznik mýtů a legend.

Pramení z posvátných knih jako Popol Vuh a Chilam Balam a pod vlivem víry a evropských legend, ty yucatánské jsou způsob jak vysvětlit a odůvodnit přírodní fenomény, nemoci a dokonce to, čemu se říká osud, jako předat pozitivní hodnoty lidské bytosti. Tento odkaz však nemohl být šířen jinak než ústně, to je jeden z nejdůležitějších znaků domorodé kultury v Americe, to co ve městech a vesnicích udrželo živého a nedotčeného yucatánského ducha.

Představíme vám zde nejcharakterističtější postavy yucatánského folkloru, které jsou zároveň součástí legend. Utrpení lásky X´Tabay, temné síly Huay Chivo, zoufalství Nicte Ha, troufalost trpaslíka z Uxmalu, neštěstí Maquech a dobrota a moudrost Itzamná.

Skrz tyto historky vám chci přiblížit druhou stranu bohatého kulturního dědictví, které představuje mayská kultura.