Mexičani

Tequila, mariachi a tacos jsou mezinárodně známé jako symboly mexické kultury. Také to, že Mexičan je veselé povahy a milovník ,,fiesty,, od přírody. Jako správný Latinoameričan cítí velkou vášeň pro hudbu a tanec, jídlo a pití.

Ovšem popsat aktuální mexickou kulturu není tak jednoduché, je to kultura velice bohatá na tradice a kontrasty, důsledek směsi historie a modernizace.

Mexický kalendář obsahuje četné národní svátky, regionální a lokální, které se ve velkém slaví v každé obci a vyjadřují velkou spiritualitu, kterou obyvatelé mají jako výsledek směsi prehispánské víry jejich předků a katolické evangelizace udělené španělskými konkvistadory.

Jeden z nejpopulárnějších svátků národní den Panny Guadalupské, katolický svátek, který oslavuje každého 12.prosince poselství zasvěcené panny Marie, které přenechala mexickému národu, reprezentovaný mladou domorodkyní, jak vypráví historie.

Den Mrtvých - má mezinárodní fámu, ale dle domorodé víry se mrtví vracejí na zem, aby navštívili své živé rodinné příslušníky, což znamená, že smrt není konec života, ale jeho pokračování v paralelním světě.

Pohostinní a laskaví, rádi pomůžou cizinci, který přijede do Mexika, i když se s ním dorozumí jen pouhými posunky, anebo se sami snaží mluvit cizím jazykem.

Mexická rodina je základem mexické společnosti. V ní se jasně prezentuje psychologie mexického ,,samce,, , ,,mačo", který zbožňuje svou matku a stará se o čest svých sester, nicméně ženám mimo rodinu se nedostává stejného respektu. Toto je realita miliónů mexických rodin, obzvláště těch z nízké společenské vrstvy anebo nižším vzděláním. Mexická společnost však ušla velký kus cesty a dnes se mezi obyvateli nachází miliony mužů a žen s univerzitními tituly a moderními zvyky, které udávají novou podobu sociální konfiguraci, obzvlášť ve velkých městech. Jako zářný příklad je třeba uvést, že byl schválen nový zákon, který dovoluje potrat v hlavním městě od května roku 2007.