Teotihuakánci

Teotihuacan se nachází 48 kilometrů severovýchodně od Ciudad de México.

Charakteristika

Teotihuacan se liší od ostatních míst tím, že se v něm stavěly paláce, chrámy, dílny, tržiště, ale hlavně obrovské pyramidy. Bylo to úplně největší město prehispánské éry v Mezoamerice. Tato kultura se držela zhruba tisíc let, ale doba jejího největšího rozkvětu byla v letech 300 - 600 n.l. a byla to civilizace, která nejlépe reprezentuje dobu klasickou. Teotihuakánské vlivy zašly daleko za své hranice, archeologická studia o tom odhalila důkaz v dnešních státech Durango, Chihahua, Zacatecas a Nayarit.

Hospodářství

Teotihuakánské hospodářství se bazírovalo hlavně na zemědělství, i když obchod a daně také vytvářely důležité zdroje existence. Mezi nejdůležitější zemědělské plodiny patřily fazole, kukuřice a čile. Úroda byla hojná díky zavlažovacím kanálům.Také díky obsidiánovým dolům mohli vyrábět zbraně a další předměty, které se z něj vyráběly a se kterými potom obchodovali anebo směňovali za keramiku anebo jiné kamenné výrobky.

Také vyvinuli kvalitní textilie a můžeme je obdivovat na sochách a malbách, které se dodneška zachovaly. Během éry rozkvětu mělo město Teotihuacán více než 200.000 obyvatel, kteří žili na rozloze o zhruba 20-ti km2.

Politická a společenská organizace

Na začátku jejich civilizace vládli Teotihuacánu kněží. Byli to oni, kteří měli přístup ke kultuře a vědomostem nashromážděných v průběhu tisíců let. Během svého rozkvětu se válečníci stali důležitým článkem a dělili se tak o moc s kněžími.

Stavby

Stavby byly opravdu monumentální. Hlavním stavebním prvkem byl kámen, který pokrývali štukem, na kterém potom prováděli nástěnné malby.

Mezi nejdůležitější stavby patří:

Alej Mrtvých, Sluneční pyramida o výšce 65 metrů a Měsíční pyramida

Quetzalpapálotlův palác, Quetzalcóatlův palác a Bohyně vody z Chalchiutlicue
Dělba práce
Dělba práce byla v životě Teotihuakánců velice přítomná. Jako zářný příklad se může uvést stavebnictví, kde existovaly osoby určené pro specifickou činnost. Dělníci byli řízeni těmi, kterým se dnes říká ,,mistr díla´´. Materiál byl přidělován další skupinou lidí. Štuk byl připravován a umísťován lidmi, kteří v této praktice měli velkou zkušenost. Malíři byli pověřeni nakonec nástěnnými malbami.
Umění
Teotihuakánci byli zruční sochaři.
Úpadek
Zhruba v roce 750 byl Teotihuacán napaden a byla zničena jeho velká část. Není ovšem známo, kdo ti invazoři byli.
Možné hypotézy

Vzpoura měšťanů a zemědělců

Invaze severských zemí

Vzpoura lidu platícího daně

 

Quetzalcóatl