O trpaslíkovi z Uxmalu

 

 

Vypráví se, že na jednom místě v Mayabu, kterému se říkalo Nohpat, žila čarodějka, která znala všechny nebeské kouzla a uměla léčit bylinkama a kořínkama všechny nemoci.

Když už byla hodně stará, chtěla mít syna a proto zašla na tajné místo, odkud přinesla vajíčko, které vylíhla a ze kterého se narodilo dítě, které bylo velmi moudré. Mluvilo tak, že všichni lidé byli okouzleni jeho slovy. Časem dospělo, ale ne jeho tělo, to nebylo větší než sedm dlaní.

A jak byl bystrý, všiml si, že se jeho babička nikdy nevzdalovala od tří kamenů, na kterých doma vařila a chtěl vědět, co tam má schované. Jednoho dne, kdy využil neopatrnosti staré paní, strčil ruce mezi popel a našel ,,tunkul", který po doteku hůlky zazvonil. Udeřil do něj tak silně, že se ten zvuk rozléhal do dálky. Čarodějka se vrátila velice rozzlobena a řekla mu, že to co udělal teď změni celý osud a stanou se strašné věci, do kterých on sám bude zapleten.

Ta ozvěna se také rozléhala až do paláce krále, který pocítil velkou obavu. Proroctví předpovídaly, že ten zvuk bude oznamovat pád jeho vlády.

Nicméně jeho rádcové mu radili, aby hledal toho, kdo zazvonil na tunkul, aby se dověděl, kdo ho bude následovat na trůnu. Strážci krále hledali a došli až do Nohpatu, kde našli trpaslíka a odvedli ho do paláce. Tváří v tvář se král zeptal, jestli je doopravdy ten kým má být a jestli mu to dokáže svou moudrostí, stane se hlavou státu. Poté co důmyslně odpověděl na všechny otázky, chtěl král poslední důkaz. Ten spočíval v tom, že měl trpaslíkovi rozbít velký kokos o hlavu. Ten s tím souhlasil, ale pod podmínkou, že potom král postoupí stejnou zkoušku. Popravčí položil kokosový ořech na hlavu trpaslíka a bouchnul. Trpaslík se zvedl usmívajíc se. Když pak král postoupil stejnou zkoušku, zemřel na místě. Trpaslík přežil, protože mu čarodějnice schovala tajně pod vlasy začarovanou měděnou desku.

A tak byl trpaslík prohlášen za krále. Ten stejný den si jej babička zavolala a řekla mu, že už brzy zemře, ale teď, když je králem, tak zemře v míru. ,,Jednej vždy spravedlivě a čel vždy pravdě, nezapomínej, že je důležitější být dobrý, než spravedlivý. Poslouchej hlas bohů a sleduj jej, ale stejně tak i lidí. Nikdy nepohrdej pokornými lidmi a nikdy nevěř mocným". Toto mu řekla stařenka.

Během spousty let se trpaslík řídil radama babičky a v Uxmalu vládnul mír a štěstí. Časem se však trpaslík dopustil zneužití moci a stal se z něj tyran, nafoukaný a krutý. Bohové, rozhořčeni tímto chováním, potrestali celé město. Tehdy do něj vstoupilo tisíce válečníků, vyplenili jej a zapálili a navždy tak smazali památku lidu a trpaslíka, který tam jednou vládnul.