Mixtékové

Mixtécká civilizace se zpočátku rozvíjela na západním úpatí Oaxacy. Vzhledem k tomu, že bydleli náhodně, nezakládali království, nýbrž nezávislá panství, mezi nimi se vyjímají Teozacoacoalco, Tilantongo, Coixtlahuaca a Yanhuitlán.

Od roku 750 n.l. sestoupili mixtékové z hor a začínali prostupovat do centrálních údolí Oaxacy, konkvistovali různá zapotécká centra jako Yagul, Mitlu a Zaachilu. Nejdůležitější mixtécké město bylo Mitla, vyjímá se svou dekorací budov s perfektně zapadající kamennou mozaikou. Mixtécká kultura začíná už v VII. století, ale svého vrcholu dosahuje v roce 1350 a vyvíjí se až do španělské konkvisty.

Ekonomická, politická a společenská organizace

Mixtécké hospodářství se zakládalo na zemědělství, lovu, řemeslnické výrobě, obchodě a daních, které získávali od konkvistovaných vesnic. Mixtékové nezaložili centralizovaný stát. Nezávislým panstvím vládl dědic podporovaný zvolenými funkcionáři členy dominující třídy. Nezávislá panství se sjednocovaly pouze když vedli války, anebo se bránili před útoky ostatních osad, obzvláště Mexiků. Mixtékové vytvořili vrstvenou společnost, ve které veleli válečníci, skupina, se kterou spolupracovali kněží a obchodníci. Nižší třída se skládala ze zemědělců a řemeslníků.         

Mixtécká kultura  

Mixtékové byli skvělí výrobci keramiky, řemeslníci, malíři kodexů a vynikající zlatníci, což dokazuje hrobka 7 z Monte Albánu, ve které byla nalezena tato díla. Vynikali také v metalurgii zlata, stříbra a mědi. Používali různé techniky, kterými zpracovávali laminované náramky, náušnice, náhrdelníky, ozdoby do nosů, prsteny, přívěsky a další šperky. Mixtécké kodexy v jelení kůži jsou mistrovskými kousky tohoto národa.